vineri, 19 mai 2017

SUFLETELE CHINEI, REVENIREA RELIGIEI DUPĂ MAO


(carte de Ian Johnson, publicată în 11 aprilie 2017, în New York, de Pantheon Books)


 de Pr. Prof. Ion Ciungu


"Să nu se laude cel înţelept cu înţelepciunea sa, să nu se laude cel puternic cu puterea sa, nici cel bogat să nu se laude cu bogăţia sa; Ci de se laudă cineva, să se laude numai cu aceea că pricepe; şi Mă cunoaşte că Eu sunt Domnul, Cel ce fac milă şi judecată şi dreptate pe pământ, căci numai aceasta este plăcut înaintea Mea, zice Domnul." (Ieremia 9, 23-24).[1]


( a. Cartea “Sufletele Chinei, Revenirea Religiei după Mao” ; b. Fragment din cartea previzualizată ; c. Să ne amintim de cartea “O stea la Răsărit, Creșterea Creștinismului în China”; d. Articolul “China, cândva atee în mod oficial, acum este în plin avânt în ceea ce privește religia”; e. Cum încearcă Partidul Comunist Chinez să-i controleze  pe creștini)


a.   Cartea Sufletele Chinei, Revenirea Religiei după Mao 

Această carte are 480 de pagini și poate fi cumpărată cu 15,10 dolari (sau cu 11,11 dolari, depinde de format, de coperți, etc).

Traduc prezentarea cărții, așa cum am găsit-o pe amazon.com:[2]

„Din partea jurnalistului câștigător al Premiului Pulitzer, un portret revelator despre religia din China de azi – istoria ei, tradițiile spirituale ale credințelor ei răsăritene și apusene, și modurile în care ea influențează acum viitorul Chinei. 

Sufletele Chinei spune povestirea uneia dintre cele mai mari treziri spirituale ale lumii. După un secol de campanii violente anti-religioase, China acum este plină de noi temple, biserici și moschei – precum și culte, secte și politicieni care încearcă să exploateze religia pentru scopurile lor proprii. A conduce această explozie de credință te duce în nesiguranță – cu privire la ceea ce înseamnă a fi chinez și cum să trăiești o viață etică într-o țară care a înlăturat moralitatea tradițională în urmă cu un secol, iar acum caută repere noi. 

Ian Johnson a vizitat prima dată China în 1984; în anii 1990 el a ajutat o organizație caritabilă să reconstruiască temple daoiste, iar în 2001 el a câștigat Premiul Pulitzer pentru informațiile sale despre suprimarea mișcării spirituale Falun Gong. În timp ce făcea cercetări pentru această carte, el a trăit perioade lungi de timp cu membri ai bisericii subterane, cu daoiști de la țară, și cu pelerini buddhiști. Pe parcurs el a învățat tehnici de meditație ezoterică, a vizitat un înțelept confucianist nonagenar, și s-a împrietenit cu propagandiști guvernamentali în timp ce ei lucrau să adapteze, printr-o îmbrățișare remarcabilă, valorile tradiționale. El a extras aspectele cele mai importante ale acestor experiențe și le-a exprimat într-un ciclu de sărbători, nașteri, decese, detenții, și luptă – o mare trezire a credinței care acum dă formă sufletului celei mai noi superputeri.”


b.   Fragment din cartea previzualizată[3]

...” numărul protestanților ar trebui să depășească 100 de milioane până în 2030. Numerele exacte nu sunt în orice caz așa de importante. Ideea este că protestantismul a devenit o parte dinamică a peisajului religios al Chinei, mai ales în orașele ei cele mai mari și printre oamenii cei mai bine educați ai ei.

Pe ansamblu, putem spune că China are aproximativ 200 de milioane de buddhiști și daoiști, cu încă 50 până la 60 de milioane de protestanți, 20 până la 25 de milioane de mahomedani, și aproximativ 10 milioane de catolici - ....”.


c.    Să ne amintim de cartea “O stea la Răsărit , Creșterea Creștinismului în China”

Cu toate persecuțiile contra creștinilor din partea autorităților comuniste atee, numărul creștinilor în China este în creștere. 

“O estimare demnă de încredere este că până în 2007 erau aproximativ 60 de milioane de creștini în China. Dacă rata actuală de creștere ar fi să se mențină până în 2030, vor fi mai mulți creștini în China - cam 295 de milioane - decât în orice altă națiune de pe pământ. Acest lucru are implicații semnificative, nu doar pentru China ci pentru mai marea ordine mondială.” Putem revedea articolul “CHINA CREȘTINĂ - « O STEA LA RĂSĂRIT» ", publicat pe blogul Protopopiatului Ortodox Român Avrig, în data de 2 noiembrie 2015.[4]


d.   Articolul “China, cândva atee în mod oficial, acum este în plin avânt în ceea ce privește religia”

Spicuiesc câteva idei din articolul China, once officially atheist, now booming with religion”, publicat în data de 17 mai 2017, pe Religion News Service, de Kimberly Winston:[5]

China s-a dezvoltat mult de la moartea liderului chinez comunist Mao Zedung în 1976. 

“O persoană pe care Johnson o intervievează în cartea sa zice: «Noi credeam că suntem nefericiți din cauză că eram săraci. Dar acum mulți dintre noi nu mai sunt săraci, și totuși suntem încă nefericiți. Ne dăm seama că ceva continuă să lipsească, iar acel ceva este o viață spirituală.»”

Dar această dezvoltare [a credinței] are limitele ei. Guvernul Chinez recunoaște numai cinci credințe – Buddhismul, Daoismul, Islamul, Catolicismul și Protestantismul. Și încă interzice Falun Gong”... . „Există biserici administrate de stat conduse de cler aflat în slujba guvernului, care ține predici aprobate de guvern. Alte case de cult sunt monitorizate – unul din segmentele care îți dau cel mai mult frisoane al cărții lui Johnson descrie slujba din Ajunul Crăciunului cu agenți ai guvernului care urmăresc din spate.

Totuși, redresarea față de timpul lui Mao este semnificativă. Johnson o aseamănă cu Marea Trezire a Americii, reînnoirea larg răspândită din secolul al XIX-lea care a dus la multe mișcări religioase noi, inclusiv evanghelismul și mormonismul.

Johnson crede că avântul religios din China va continua și prezice că Creștinismul va cunoaște cea mai mare creștere.

Guvernul ateu chinez vrea să controleze religia, căci se teme de religie. „Ea este o forță care se află în afara controlului politic. Poți încerca să o controlezi, dar dacă ești religios credincioșia ta este parțial față de această lume, însă credincioșia față de Dumnezeu este mai înaltă și uneori mai puternică.”

Amin! Adevărat! Să avem credincioșia, fidelitatea, cea mai înaltă și puternică, față de Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor, în orice loc, inclusiv în China, inclusiv în România!


e.   Cum încearcă Partidul Comunist Chinez să-i controleze  pe creștini

„Persecutarea creștinilor în China a fost și este intensificată din cauza unei schimbări a politicii guvernamentale sub președintele Xi Jinping, zice un raport nou.

Până relativ recent, sub Jiang Zemin, președinte până în 2003, liderii Chinei au urmat o politică de încercare de adaptare a religiilor la sistemul politic dominant al socialismului.

Jinping a devenit președinte în 2012 și anul trecut Partidul Comunist a schimbat tactica, și a început să promoveze în mod forțat `chinezificarea` credinței, raportează organizația creștină caritabilă China Aid.

Bisericile Protestante organizate în case și ramurile subterane ale Catolicismului au căzut pradă acestei așa-numite `chinezificări a religiilor.`”

“Bisericile Evanghelice organizate în case sunt acum forțate să se unească cu unul din cele două corpuri creștine aprobate de guvern, Biserica «Three Self». Orice biserică care refuză să coopereze cu procesul de înregistrare este interzisă, iar pastorii care nu acceptă să primească mită se confruntă cu interdicția sau chiar cu închisoarea.” Așa am aflat din articolul “Christians In China 'Forced' To Sign Up To Communist Party Churches” (Creștinii Din China `Forțați` Să Se Înscrie În Bisericile Partidului Comunist), publicat pe data de 25 ianuarie 2017, pe Christian Today de Ruth Gledhill.[6]

Pe de altă parte, observăm că guvernul chinez, predominant ateu, a alocat 478 de milioane de lire sterline pentru un parc tematic creștin în Changsha, capitala provinciei Hunan, cu toate că neo-maoiștii nu sunt de acord. Mao a fost convertit la comunism tocmai în Changsha, și aici este loc sfânt pentru persoanele devotate lui Mao Zedung. Ei ar vrea ca crucea de pe biserica din acest parc să fie înlocuită cu o stea roșie. Parcul creștin ar urma să se deschidă în iunie 2017.  Așa am aflat din articolul “ 'Christianity Theme Park' In China Sparks Outrage From Devotees Of Chairman Mao”, publicat în data de 10 februarie 2017, pe Christian Today, de Joseph Hartropp.[7]


Mult iubit și frumos slăvit să fie Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, și în China, și în România, în fiecare moment, în vecii vecilor!




[1] Cartea profetului Ieremia, capitolul 9, versetele 23-24, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=31&cap=9
[2]The Souls of China: The Return of Religion After Mao, Hardcover – April 11, 2017, by Ian Johnson, amazon, https://www.amazon.com/gp/product/1101870052?tag=randohouseinc7986-20
[3]Ian Johnson, The Souls of China: The Return of Religion After Mao  –  2017, Previzualizare a cărții, număr de pagini limitate, https://books.google.ro/books?id=vQ6wDAAAQBAJ&printsec=frontcover&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
[4] Pr. Prof. Ciungu Ion, CHINA CREȘTINĂ -  ”O STEA LA RĂSĂRIT”, Protopopiatul Ortodox Român Avrig, luni, 2 noiembrie 2015, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2015/11/china-crestina-o-stea-la-rasarit.html
[5]Kimberly Winston, China, once officially atheist, now booming with religion, Religion News Service, 2017/05/17, http://religionnews.com/2017/05/17/china-once-officially-atheist-now-booming-with-religion/
[6]Ruth Gledhill, Christians In China 'Forced' To Sign Up To Communist Party Churches, Christian Today, 25 January 2017, https://www.christiantoday.com/article/christians.in.china.forced.to.sign.up.to.communist.party.churches/104163.htm
[7]Joseph Hartropp, 'Christianity Theme Park' In China Sparks Outrage From Devotees Of Chairman Mao, 10 February 2017, https://www.christiantoday.com/article/christianity.theme.park.in.china.sparks.outrage.from.devotees.of.chairman.mao/104604.htm

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 23 aprilie este ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII și, de asemenea, este ZIUA BIBLIOTECARULUI DIN ROMÂNIA, după cum ne anunță doamna Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu. Îi mulțumim frumos doamnei Monica pentru că ne informează, dar îi mulțumim și pentru articolul PUTEREA CĂRȚILOR, în care ne amintește, în mod foarte potrivit, despre Cartea Cărților, adică BIBLIA. Din Biblie face parte NOUL TESTAMENT, care este "cea mai bună carte care a fost vreodată sau care va fi vreodată cunoscută în lume", după cum a spus scriitorul englez Charles Dickens. De asemenea, articolul PUTEREA CĂRȚILOR ne amintește că în România SFÂNTUL IOAN IACOB HOZEVITUL este considerat PROTECTORUL BIBLIOTECARILOR. Cu ocazia zilei de azi, se cuvine să zicem și noi o rugăciune pentru toate persoanele din România care lucrează în biblioteci, ca Dumnezeu să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire. De asemenea, se cuvine să zicem o rugăciune pentru persoanele care au lucrat în biblioteci, iar acum sunt în lumea de dincolo. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Pururea Fecioara Maria, și pentru rugăciunile Sfântului Ioan Iacob, ai milă și ocrotește toate persoanele care au lucrat și lucrează în biblioteci! Amin! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu         https://www.facebook.com/photo/?fbid=2926543627486128&set=a.711891222284724   Puterea cărților ...