joi, 23 martie 2017

CAPELA DIN BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS A FOST SFINȚITĂ DUPĂ RESTAURARE (în 22 martie 2017)

de Pr. Prof. Ion Ciungu



“… în El vor nădăjdui popoarele și plin de slavă Îi va fi locul de odihnă.” (Isaia 11, 10)[1]


(a. Ceremonia de sfințire; b. Între donatorii pentru restaurare; c. Mai sunt necesare și alte lucrări la Sfântul Mormânt)


Capela Sfântului Mormânt din Ierusalim, restaurată în perioada 8 mai 2016 – 20 martie 2017, sfințită în 22 martie 2017


a.   Ceremonia de sfințire

„O ceremonie de sfințire a ediculei nou-restaurate și deschise, de deasupra Sfântului Mormânt al Domnului din Ierusalim, a fost celebrată astăzi de Prea Fericirea Sa Patriarhul Theophilos al Ierusalimului. La ceremonie a participat și Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului și reprezentanți ai confesiunilor Romano-Catolică și Armeană, care supraveghează sanctuarul împreună cu Biserica Ortodoxă din Ierusalim, anunță RIA-Novosti.” Așa am aflat din articolul “CHAPEL OVER THE LORD’S TOMB CONSECRATED AFTER RESTORATION (+ VIDEO)”, publicat în data de 22 martie 2017, pe site-ul ortodox rus PRAVOSLAVIE.RU.[2] Citez în continuare din acest articol:

“«Restaurarea ediculei are de a face nu numai cu creștinii ortodocși, ci cu întrega lume. Acest sanctuar va rămâne pentru generațiile viitoare,» a zis Patriarhul Theophilos.

În timpul cuvântării sale el a mulțumit tuturor binefăcătorilor care au oferit asistență financiară pentru prima restaurare a sepulcrului după 200 de ani, inclusiv regelui Abdullah II Ibn Hussein al Iordaniei, conducătorului Autorității Naționale Palestiniene Mahmoud Abbas, și prim-ministrului grec Alexis Tsipras.

Biserica Învierii din Ierusalim a fost întemeiată de Sfinții Constantin și Elena în anul 336 d. Hr. Bazilica a fost distrusă în perioada anilor 1009-1021 sub Califatul Islamic Al-Hakim, și restaurată în perioada anilor 1042-1048 de împăratul bizantin Constantin Monomahul, fiind construită o nouă structură în jurul mormântului. În forma ei actuală edicula a fost construită în 1810 după ce a izbucnit un foc în biserică.

Lucrarea de restaurare a durat nouă luni, în timpul căreia specialiștii au putut să reîntărească zidurile ediculei, astfel înlăturând structura de metal care a protejat-o mereu timp de decenii.

Ceremonia, care a avut loc în fața capelei de deasupra Mormântului Domnului, situată în centrul bisericii, a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a Patriarhiei Ierusalimului și poate fi văzută mai jos :”
(urmează înregistrarea video, care poate fi văzută, dacă accesați articolul de pe PRAVOSLAVIE.RU, la nota nr. 2 de la subsolul acestui articol).


b.   Între donatorii pentru restaurare

Maiestatea Sa Regele Abdullah al Iordaniei a anunțat în 10 aprilie 2016 că pe propria cheltuială asigură restaurarea Mormântului lui Iisus.[3](Probabil în contextul în care confesiunile creștine de la Sfântul Mormânt erau mereu în dezacord, în dispute, care au întârziat mult restaurarea.)

În final, am aflat că Abdullah a donat 150.000 de euro. La fel, tot 150.000 de euro, a donat președintele Palestinei Mahmoud Abbas. Așa putem observa din articolul “Historic restoration of Jesus’s burial shrine in Jerusalem completed”, publicat în data de 20 martie 2017, pe THE TIMES OF ISRAEL, de Daniel Estrin.[4]Să ne amintim de donația lui Mahmoud Abbas, din articolul MORMÂNTUL LUI MESIA ESTE CINSTIT DE POPOARE (II).[5]

Românca Mica Ertegun, născută Maria Banu, a donat, prin Fondul Mondial al Monumentelor, 1,3 milioane de dolari.[6]
După unele surse,cheltuielile pentru această restaurare s-au ridicat la 3,4 milioane de dolari. După alte surse, la 4 milioane de dolari.

Compania aeriană greacă Aegean Airlines, de asemenea, este menționată printre donatori, după cum am observat din articolul “Sfintirea Baldachinului Sfantului Mormant, transmisa ACUM IN DIRECT, din Ierusalim” publicat în 22 martie pe Locașuri Ortodoxe, de Redacția de Știri.[7]

Tot de aici am aflat că Vaticanul a donat 500 de mii de dolari pentru renovarea viitoare a pavajului din jurul altarului.


Capela Sfântului Mormânt restaurată


c.    Mai sunt necesare și alte lucrări la Sfântul Mormânt

Potrivit echipei grecești care a dus la îndeplinire lucrările de restaurare a ediculei, încă mai sunt necesare lucrări la Sfântul Mormânt, care vor costa 6 milioane de euro, pe o perioadă de încă 10 luni, pentru a trata cauzele care duc la slăbirea întregii construcții a Sfântului Sepulcru. Așa am aflat din articolul “Restoration of the Edicule of the Holy Sepulchre to be completed before Easter”, publicat în data de 3 martie 2017, pe site-ul catolic Agenzia Fides.[8]

Mult iubit și frumos slăvit să fie Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!

 Hallelujah ne-ncetat, Că Iisus a Înviat, Și e Viu cu-adevărat!

......................................................................................



Să mai adăugăm ce s-a mai întâmplat după mai puțin de un an prin Ierusalim, și concret la Biserica Sfântului Mormânt, și să ne mai amintim amintim și alte evenimente:



BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT DIN IERUSALIM SE ÎNCHIDE PE TERMEN NEDEFINIT PE FONDUL UNEI DISPUTE FEROCE CU ISRAELUL (articol în engleză din 25 februarie 2018; traducere).


BISERICA ÎNVIERII DIN IERUSALIM, NUMITĂ ȘI BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT, SE DESCHIDE IARĂȘI, MIERCURI 28 FEBRUARIE 2018, LA ORA 4 AM, DUPĂ VICTORIA LIDERILOR CREȘTINI ASUPRA POLITICIENILOR ISRAELIENI (articol în engleză din 27 februarie 2018; traducere).


APEL INTERNAȚIONAL FĂRĂ PRECEDENT PENTRU DREPTURILLE, PACEA ȘI LIBERTATEA CREȘTINILOR ÎN ISRAEL (12 august, 2017), (Patriarhul Teofil III denunță o decizie nedreaptă a justiției israeliene și un proiect de lege nedreaptă în Knesset)








CHEIA BISERICII SFÂNTULUI MORMÂNT AL LUI IISUS O DEȚINE UN MUSULMAN PE NUME ADEEB JOUDEH. “ACEASTA ESTE O MARE ONOARE”, A SPUS EL RECENT. PE DE ALTĂ PARTE, EVREII VOR SĂ RECONSTRUIASCĂ AL TREILEA TEMPLU. (Articol publicat în 16 decembrie 2017).






[1]Isaia capitolul 11, versetul 10, https://dervent.ro/biblia.php
[2] PRAVOSLAVIE.RU, CHAPEL OVER THE LORD’S TOMB CONSECRATED AFTER RESTORATION (+ VIDEO), Moscow, March 22, 2017, http://www.pravoslavie.ru/english/102090.htm
[3] Pr. Prof. Ion Ciungu, MORMÂNTUL LUI MESIA ESTE CINSTIT DE POPOARE, Protopopiatul Ortodox Român Avrig, joi 19 mai 2016, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2016/05/mormantul-lui-mesia-este-cinstit-de_19.html
[4]Daniel Estrin, Historic restoration of Jesus’s burial shrine in Jerusalem completed, THE TIMES OF ISRAEL, March 20, 2017, http://www.timesofisrael.com/historic-restoration-of-jesuss-burial-shrine-in-jerusalem-completed/
[5] Pr. Prof. Ion Ciungu, MORMÂNTUL LUI MESIA ESTE CINSTIT DE POPOARE (II), Protopopiatul Ortodox Român Avrig, 25 octombrie 2016, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2016/10/mormantul-lui-mesia-este-cinstit-de_26.html
[6] Pr. Prof. Ion Ciungu, MORMÂNTUL LUI MESIA ESTE CINSTIT DE POPOARE (III), Protopopiatul Ortodox Român Avrig, 31 octombrie 2016, http://protopopiatavrig.blogspot.ro/2016/10/mormantul-lui-mesia-este-cinstit-de_31.html
[7] Redacția de Știri, Sfintirea Baldachinului Sfantului Mormant, transmisa ACUM IN DIRECT, din Ierusalim, 22 martie 2017, Lacasuri Ortodoxe, https://lonews.ro/sfantul-mormant/23456-sfintirea-baldachinului-sfantului-mormant-transmisa-acum-in-direct-din-ierusalim.html
[8]Agenzia Fides, Restoration of the Edicule of the Holy Sepulchre to be completed before Easter, Friday, 3 March 2017, http://www.fides.org/en/news/61853#.WNLYUzuGPIX

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 25 aprile îl sărbătorim pe SFÂNTUL APOSTOL ȘI EVANGHELIST MARCU. El este reprezentat în iconografie împreună cu un leu (cel mai adesea un leu cu aripi). EVANGHELIA SCRISĂ DE SFÂNTUL MARCU este CEA MAI SCURTĂ EVANGHELIE din NOUL TESTAMENT, având numai 16 capitole. EVANGHELIA SCRISĂ DE SFÂNTUL MARCU, la cererea creștinilor din Roma, ARE LA BAZĂ PREDICA SFÂNTULUI APOSTOL PETRU, Marcu fiind colaborator apropiat al lui Petru. … Potrivit Sfintei Tradiții, CINA CEA DE TAINĂ a avut loc ÎN CASA MAMEI LUI MARCU, în Ierusalim. De asemenea, ÎN ACEASTĂ CASĂ S-A ARĂTAT DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS APOSTOLILOR DUPĂ ÎNVIERE. De asemenea, ÎN ACEASTĂ CASĂ A VENIT DUHUL SFÂNT PESTE APOSTOLI ÎN ZIUA CINCIZECIMII. Deci ACEASTĂ CASĂ ESTE CONSIDERATĂ A FI PRIMA BISERICĂ DIN LUME. O veche tradiție spune că Marcu făcea parte din cei 70 (sau 72) de ucenici, pe lângă cei 12 apostoli, aleși și trimiși în misiune de Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. … Marcu a fost și colaborator al Sfântului Apostol Pavel. … Din cartea numită “Proloagele” aflăm că MARCU A PREDICAT VESTEA CEA BUNĂ ADUSĂ LUMII DE FIUL LUI DUMNEZEU ÎN EGIPT, LIBIA ȘI PENTAPOLE. O tradiție occidentală ne informează că MARCU A PREDICAT ȘI ÎN ITALIA DE NORD, ÎN AQUILEIA. Potrivit unor surse, MARCU A FOST EPISCOP ÎN ALEXANDRIA EGIPTULUI MULȚI ANI, timp în care Dumnezeu a lucrat prin el multe minuni, atrăgând mulți oameni la credința creștină. TOT ACOLO EL A SUFERIT MOARTE DE MARTIR, ÎN 25 APRILIE, ANUL 68. … Pe 24 aprilie, anul 68, în Ziua de Paști, în Alexandria, Marcu cinstea Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, prin rugăciunile Sfintei Liturghii. Pe de altă parte, elinii păgâni de acolo îl cinsteau pe zeul lor Serapis. Din invidie, elinii păgâni i-au legat de gât o funie lui Marcu și l-au târât pe pământ, pe pietre ascuțite, încât i se rănea trupul de ascuțișul pietrelor, înroșindu-se drumul de sângele lui. Ei îl insultau cu aceste cuvinte : “să-l tragem pe boul acesta la ocolul boilor !” Iar Sfântul Marcu mulţumea Mântuitorului Hristos zicând: “Mulţumesc Ţie Doamne Iisuse Hristoase că m-ai învrednicit să pătimesc aceasta pentru numele Tău!” Seara l-au aruncat în temniță. Noaptea un înger al Domnului i s-a arătat lui Marcu și l-a încurajat. A doua zi, elinii iarăși i-au legat funia de gât și l-au târât peste pietre ascuțite, insultându-l cu aceleași cuvinte. Marcu mulţumea lui Dumnezeu şi zicea: “În mâinile Tale, Doamne, îmi dau duhul Meu !” Apoi şi-a dat duhul. Necurații elini au făcut foc cu intenția să-i ardă corpul, dar Dumnezeu a dat atunci o ploaie mare cu piatră, urmată de un cutremur de pământ, astfel că focul s-a stins, iar elinii au plecat, lăsând corpul acolo. Au venit apoi creștinii credincioși care au înmormântat cu cinste corpul Sfântului Marcu. … Sute de ani mai târziu, în perioada când Alexandria era sub stăpânire mahomedană, pentru a nu fi profanate moaștele Sfântului Marcu, doi negustori venețieni le-au luat și le-au dus în Veneția, în anul 828. … După mai mult de 1.000 de ani, parte din moaștele Sfântului Marcu au fost restituite Bisericii Copte, de către Biserica Romano-Catolică, prin Papa Paul al VI – lea, în anul 1968. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/942106874061167 … SĂ NE AMINTIM, sau să aflăm acum, că ASTĂZI, TREI BISERICI PRETIND A FI MOȘTENITOARE DIRECTE ALE BISERICII ORIGINALE ÎNTEMEIATE DE SFÂNTUL APOSTOL ȘI EVANGHELIST MARCU ÎN ALEXANDRIA EGIPTULUI: 1. Biserica Ortodoxă Coptă a Alexandriei, care are aproximativ 15 milioane de credincioși; 2. Biserica Ortodoxă Greacă a Alexandriei, care are aprox. 1,5 milioane de credincioși; potrivit altor surse ar avea până la 5 milioane în toată Africa; 3. Biserica Catolică Coptă, care are cam 187.000 de credincioși. Referitor la Bisericile care dețin MOAȘTE ALE SFÂNTULUI EVANGHELIST MARCU se cuvine să amintim: 1) Catedrala Ortodoxă Coptă Sfântul Marcu din Alexandria (Egipt); 2) Catedrala Ortodoxă Coptă Sfântul Marcu din Cairo (Egipt); 3) Catedrala Patriarhiei din Veneția, adică Basilica San Marco din Veneția (Italia). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, Îți mulțumim frumos prin Duhul Sfânt, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, pentru Sfântul Tău Martir Evanghelist Marcu, pentru Evanghelia Ta pe care ne-ai transmis-o prin el, precum și pentru toate valorile culturale lăsate prin el moștenire spre mântuirea lumii! OBSERVĂM CĂ nici unul dintre cei patru evangheliști nu are zi de sărbătoare scrisă cu roșu în calendar. DAR, se cuvine să-i avem scriși în calendarul sufletelor noastre: Sfântul Apostol și Evanghelist MATEI (16 Noiembrie), Sfântul Apostol şi Evanghelist LUCA (18 octombrie), Sfântul Apostol şi Evanghelist IOAN (8 mai și 26 septembrie). … Slavă Ție Veșnicule și Unicule Dumnezeu Atotsfânt, Atotputernic și Iubitor de oameni, Dumnezeu tainic, Unul în Ființă, dar Întreit în Persoane! Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh acum și pururea și în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie!

Pr. prof. Ion Ciungu   https://www.facebook.com/photo/?fbid=2928120857328405&set=a.711891222284724 Mai multe aspecte referitoare l...