duminică, 6 mai 2018

UNIREA BISERICILOR NU ESTE INEVITABILĂ, MITROPOLITUL RUS HILARION CONTRAZICE AFIRMAȚIA PATRIARHULUI ECUMENIC BARTOLOMEU AL CONSTANTINOPOLULUI (articol în franceză din 4 mai 2018; traducere)



de pr. prof. Ion Ciungu


Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, rugându-Se Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în Joia Paștilor, după Cina cea de Taină, a cerut ca persoanele care credeau atunci în El, și cele care vor crede în El de-a lungul timpului, să lucreze pentru unitate și să se mențină în unitate, astfel unitatea lor fiind un argument în fața lumii că Iisus este trimis în lume de Tatăl nostru Sfânt din Ceruri:

„Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 17, versetele 20-21).[1]






Mitropolitul rus Hilarion de Volokolamsk



Articolul Contrairement au patriarche de Constantinople, le métropolite de Volokolamsk ne pense pas que l’union des Églises soit inévitable, (Spre deosebire de patriarhul de Constantinopol, mitropolitul de Volokolamsk nu crede că unirea Bisericilor ar fi inevitabilă), a fost publicat de Jivko Panev pe site-ul ortodox de limbă franceză Othodoxie.com, în data de 4 mai 2018.



Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului




Traduc articolul din franceză, introducând subtitluri :



Modul diferit de a reprezenta purcederea Duhului Sfânt este primul punct de separație între ortodocși și catolici


Președintele Departamentului afacerilor bisericești externe al Patriarhiei Moscovei, mitropolitul de Volokolamsk Hilarion, nu este de acord cu cei care consideră că Bisericile ortodoxă și romano-catolică vor surmonta, ținând cont de toate aspectele, separația lor istorică. « Deși fundamentele credinței noastre sunt identice, și Crezul aproape asemănător, catolicii au avut o altă reprezentare a purcederii Duhului Sfânt. Acesta este primul punct. În al doilea rând, timp de aproape o mie de ani de istorie cu existență separată, noi am acumulat multe contradicții și dezacorduri », a declarat mitropolitul în cursul emisiunii « Biserica și lumea », a canalului TV Rossia 24, comentând declarația patriarhului de Constantinopol Bartolomeu potrivit căreia reunirea celor două ramuri ale creștinismului ar fi inevitabilă.


Cardinalul croat Stepinac este considerat de catolici ca fiind sfânt, iar  ortodocșii sârbi îl acuză că a participat direct la genocidul sârbilor


Mitropolitul a menționat că anumite personaje, recunoscute ca fiind sfinte de către Biserica romano-catolică sunt considerate eretice în Biserica ortodoxă rusă sau persecutoare ale Ortodoxiei. « Catolicii vorbesc despre posibilitatea de a-l canoniza pe cardinalul Stepinac. Acesta era croat și este venerat ca sfânt în Biserica catolică. Dar, după opinia Bisericii ortodoxe sârbe, el a participat direct la genocidul sârbilor » a spus el. Mitropolitul Hilarion a menționat o serie de alte argumente arătând de ce unirea Bisericilor nu este prevăzută într-un viitor apropiat.



Catolicii au încercat de multe ori să impună ortodocșilor catolicismul


Printre aceste argumente, există multiplele tentative de a impune ortodocșilor catolicismul, care au fost întreprinse de catolicii din epoca cruciadelor, în timp ce în zilele noastre uniații în Ucraina desfășoară o activitate antiortodoxă.

………………………………………………………………………………

Aici am terminat de tradus articolul respectiv.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem și următoarele articole:


MOTIVUL ÎNTÂLNIRII DINTRE PATRIARUL ORTODOX KIRILL AL RUSIEI ȘI PAPA FRANCISC, LA HAVANA, ÎN FEBRUARIE 2016 (Kirill a explicat Regelui Iordaniei Abdullah II, joi 15 februarie 2018, la Moscova; articol în limba franceză; traducere).



POSIBILE PROIECTE COMUNE PENTRU CREȘTINII CARE SUFERĂ ÎN ORIENTUL MIJLOCIU (Biserica Ortodoxă Rusă și Vaticanul, 22-23 august, 2017).



DUHUL SFÂNT NE CHEAMĂ SĂ DEVENIM AZI UCENICI AI DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNTR-O LUME A IDOLILOR CARE CAUZEAZĂ MOARTE ȘI SUFERINȚĂ (din Conferința Consiliului Mondial al Bisericilor ținută la Arusha în Tanzania în perioada 8-13 martie 2018 ; articol în engleză din 15 martie 2018 ; traducere parțială).





[1] Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 17, versetele 20-21, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=17


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 23 aprilie este ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII și, de asemenea, este ZIUA BIBLIOTECARULUI DIN ROMÂNIA, după cum ne anunță doamna Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu. Îi mulțumim frumos doamnei Monica pentru că ne informează, dar îi mulțumim și pentru articolul PUTEREA CĂRȚILOR, în care ne amintește, în mod foarte potrivit, despre Cartea Cărților, adică BIBLIA. Din Biblie face parte NOUL TESTAMENT, care este "cea mai bună carte care a fost vreodată sau care va fi vreodată cunoscută în lume", după cum a spus scriitorul englez Charles Dickens. De asemenea, articolul PUTEREA CĂRȚILOR ne amintește că în România SFÂNTUL IOAN IACOB HOZEVITUL este considerat PROTECTORUL BIBLIOTECARILOR. Cu ocazia zilei de azi, se cuvine să zicem și noi o rugăciune pentru toate persoanele din România care lucrează în biblioteci, ca Dumnezeu să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire. De asemenea, se cuvine să zicem o rugăciune pentru persoanele care au lucrat în biblioteci, iar acum sunt în lumea de dincolo. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Pururea Fecioara Maria, și pentru rugăciunile Sfântului Ioan Iacob, ai milă și ocrotește toate persoanele care au lucrat și lucrează în biblioteci! Amin! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu         https://www.facebook.com/photo/?fbid=2926543627486128&set=a.711891222284724   Puterea cărților ...