vineri, 25 mai 2018

EVREII CRITICĂ SANCTIFICAREA CARDINALULUI POLONEZ AUGUST HLOND CARE A SCRIS ÎN 1936 DESPRE EI CĂ LUPTĂ CONTRA BISERICII ȘI SUNT AVANGARDA ATEISMULUI, BOLȘEVISMULUI ȘI SUBVERSIUNII (articol în engleză din 23 mai 2018; traducere)



de pr.prof. Ion Ciungu



 Iisus le-a spus ucenicilor Lui că adversarii lor le vor contesta sfințenia și-i vor considera lucrători ai lui Satan, căci așa L-au considerat chiar pe El, pe Stăpânul Bisericii: “Dacă pe Stăpânul casei L-au numit Beelzebul, cu cât mai mult vor numi aşa pe cei din casa Lui?” (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 10, versetul 25).[1]



Iisus cu ucenicii prin lanul de grâu, împătășindu-le învățăturile divine.




Din articolul Jewish group questions sainthood for WWII-era cardinal , (Un grup de evrei pune sub semnul întrebării calitatea de sfânt a unui cardinal din perioada celui de Al Doilea Război Mondial), publicat în 23 mai 2018, de Nicole Winfield, pe site-ul Religion News Service, din Washington, observăm că evreii se opun Vaticanului care vrea să-l declare sfânt pe cardinalul polonez August Hlond.  Traduc acest articol:



Papa Benedict XVI vizitează mormântul Cardinalului Polonez August Hlond din Catedrala Sfântul Ioan din Varșovia, în 25 mai 2006. Una dintre cele mai importante organizații evreiești, în 23 mai 2018, a criticat decizia Vaticanului de a declanșa procesul de posibilă sanctificare a lui Hlond, zicând că el a fost „ extrem” de ostil față de evrei și nu a reușit să condamne un pogrom din 1946. (AP photo/Pier Paolo Cito)





CETATEA VATICANULUI (AP) – Una dintre cele mai importante organizații evreiești a criticat decizia Vaticanului de a declanșa procesul de posibilă sanctificare a lui Hlond, zicând că el a fost „extrem” de ostil față de evrei și nu a reușit să condamne un pogrom din 1946.


Într-o scrisoare către niște funcționari superiori ai Vaticanului publicată miercuri (23 mai), Comitetul American Evreiesc a zis că este „profund” îngrijorat pentru faptul că Papa Francisc a aprobat un decret care recunoaște „virtuțile eroice” ale lui Hlond, primul pas principal în procesul de sanctificare.


Directorul afacerilor interreligioase al Comitetului American Evreiesc, Rabinul David Rosen, a citat o scrisoare pastorală din 1936 pe care a scris-o Hlond în care el îi îndemna pe polonezi să stea departe de “dăunătoarea influență morală a evreilor” și să boicoteze mass-media evreiască.


„Este un lucru cunoscut că evreii luptă acum împotriva Bisericii Catolice, persistând în gândire liberă, și sunt avangarda ateismului, a bolșevismului și a subversiunii,” a scris Hlond într-o scrisoare, care în mod frecvent a fost și este citată ca dovadă a antisemitismului instituțional al Bisericii Catolice înainte de reformele modernizatoare ale Conciliului Vatican II din anii 1960.


Hlond, care a fost demnitarul bisericesc cu rangul cel mai înalt din Polonia în perioada 1926-1948, rămâne foarte respectat în această țară majoritar catolică pentru că a ținut credința puternică și pentru protejarea independenței Bisericii în timpul ocupației naziste germane și în primii ani ai comunismului de după război.


Inițiativele lui au protejat Biserica Poloniei de tipul de persecuție și de subjugare care au avut loc în națiunile învecinate.


Pe când trăia în exil în timpul Războiului Doi Mondial, Hlond și-a folosit influența și contactele personale pentru a vorbi lumii despre situația grea a Poloniei sub ocupația nazistă. Când germanii l-au arestat, el a refuzat o ofertă de a forma un guvern colaborativ.


Devoțiunea lui față de credința catolică a pus temeliile pentru apariția unor astfel de figuri cheie în Biserica Poloniei precum Cardinalul Stefan Wyszynski și Cardinalul Karol Wojtyla, care a devenit Papa Ioan Paul II, acum sfânt.


Decretul lui Francisc potrivit căruia Hlond a trăit o viață de virtute eroică a venit după ce investigatorii au compilat un studiu complet referitor la viața lui, la scrierile și la lucrările lui, pentru a constata soliditatea lor teologică. Vaticanul trebuie neapărat încă să confirme un miracol atribuit mijlocirii lui pentru ca el să fie beatificat, și încă unul pentru ca el să fie făcut sfânt.



(Scriitorii de la AP Monika Scislowska și Vanesa Gera au contribuit din Varșovia, Polonia.)

.......................................................................

Aici am terminat de tradus articolul respectiv.


S-ar putea întâmpla să dorim să revedem și articolul următor:




[1] Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 10, versetul 25, https://biblia.resursecrestine.ro/matei/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu