miercuri, 16 mai 2018

CREȘTINI EVANGHELICI AMERICANI UNIȚI PENTRU ISRAEL? REZULTATELE RECENTE ALE ACESTEI UNIRI A LOR: 58 DE PALESTINIENI DIN GAZA ÎNMORMÂNTAȚI ÎN 15 MAI 2018, CĂCI AU FOST ÎMPUȘCAȚI DE FORȚELE ISRAELIENE ÎN 14 MAI CÂND S-A DESCHIS AMBASADA AMERICANĂ LA IERUSALIM (articole din 14-15 mai 2018 în engleză; spicuire)



de pr.prof.Ion Ciungu


Iisus plânge pentru Ierusalim, zicând: "Dacă cel puțin acum, în această zi a ta, ai fi cunoscut și tu cele ce sunt spre pacea ta! Dar acum s'au ascuns de ochii tăi. Că peste tine vor veni zile când dușmanii tăi vor săpa șanț în jurul tău și te vor împresura și din toate parțile te vor strâmtora și una cu pământul te vor face, pe tine și pe fiii tăi care sunt în tine, și nu vor lăsa în tine piatră pe piatră, pentru că nu ai cunoscut vremea cercetarii tale.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 19, versetele 42-44).[1]




Știm că întru totul s-au împlinit cuvintele Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, referitoare la Ierusalim. În anul 70 d.Hr., Cetatea Ierusalimului a fost cucerită de romani, Templul din Ierusalim a fost distrus, totul a fost demolat, iar evreii n-au mai avut o țară a lor până în anul 1948. În anul acesta, 2018, evreii sărbătoresc 70 de ani de la înființarea Statului Israel. Pentru arabii palestinieni acest an le amintește de Catastrofa (Nakba) din 1948, căci, după înființarea Statului Israel, au fost dislocați aproximativ 700.000 de palestinieni, iar palestinienii nu mai au un Stat al lor.


„În 1948 când Națiunile Unite au votat să creeze atât un stat evreiesc cât și un stat arab, ele și-au imaginat Ierusalimul ca un posibil oraș internațional fără vreo suveranitate specifică.”


În 14 mai 2018 SUA și-a deschis ambasada la Ierusalim, (mutând-o de la Tel Aviv), dând speranțe evreilor că Ierusalimul este capitala neîmpărțită a Israelului, în timp ce palestinienii speră ca Ierusalimul de Est să fie capitala lor.


 Palestinienii din Gaza au protestat, la gardul dintre Gaza și Israel,  iar Statul Israel a ripostat cu gaze lacrimogene și cu gloanțe adevărate, omorând peste 58 de palestinieni.





În 13 mai 2018, cu o zi înainte de ceremonia de deschidere a Ambasadei SUA la Ierusalim, în Parlamentul Israelului peste 150 de evrei necreștini ortodocși și de creștini evanghelici au studiat Biblia Ebraică împreună, fiind de părere că mutarea ambasadei la Ierusalim împlinește o profeție divină.




Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat din decembrie 2017 că va muta ambasada americană la Ierusalim. El a fost susținut în această mișcare de creștinii evanghelici din SUA.


Pe de altă parte, în 6 decembrie 2017, lideri ai Bisericilor din Țara Sfântă, de la catolici și ortodocși până la evanghelici, au adresat o scrisoare Președintelui Trump, rugându-l să nu mute ambasada la Ierusalim, avertizându-l că se va ajunge la ură, conflict, violență și suferință în Ierusalim și în Țara Sfântă.

Așa am observat din articolul For some, the U.S. embassy’s move to Jerusalem fulfills divine prophecy, publicat în 14 mai 2018 pe site-ul agenției de știri Religion News Service din Washington, de Michele Chabin, de unde putem afla și alte aspecte referitoare la acest subiect.

De asemenea, din articolul Gaza: Funerals for 58 killed by Israeli forces as world condemns bloodiest day since 2014, publicat în data de 15 mai 2018, pe site-ul agenției Christian Today din Londra, de James Macintyre.
De asemenea:

Despre episcopii care condamnă fără echivoc  Israelul pentru că a tras cu gloanțe adevărate, aici:
BISHOPS CONDEMN ISRAEL 'UNEQUIVOCALLY' OVER 'HORRIFYING' USE OF LIVE BULLETS IN GAZA .


Nu-i lipsit de importanță să observăm și faptul că printre participanții la inaugurarea Ambasadei SUA la Ierusalim au fost zeci de evrei americani, mulți dintre ei ortodocși, inclusiv Jared Kushner cu Ivanka Trump. Ivanka s-a convertit la iudaism în anul 2009, când a avut loc ceremonia religioasă a căsătoriei lor. Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump, este consilier al Președintelui SUA, adică al socrului său.

..............................................................

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:


ÎN IERUSALIM, LA LOCURILE SFINTE SĂ SE MENȚINĂ ACELAȘI STATU-QUO ( așa a zis Președintele SUA Donald Trump în 6 decembrie 2017 când a anunțat că SUA recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului; însă, în 4 februarie 2018 primarul Ierusalimului deja a început schimbarea, amendând Bisericile Creștine și pretinzându-le impozit pe proprietăți).


BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT DIN IERUSALIM SE ÎNCHIDE PE TERMEN NEDEFINIT PE FONDUL UNEI DISPUTE FEROCE CU ISRAELUL (articol în engleză din 25 februarie 2018; traducere).


BISERICA ÎNVIERII DIN IERUSALIM, NUMITĂ ȘI BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT, SE DESCHIDE IARĂȘI, MIERCURI 28 FEBRUARIE 2018, LA ORA 4 AM, DUPĂ VICTORIA LIDERILOR CREȘTINI ASUPRA POLITICIENILOR ISRAELIENI (articol în engleză din 27 februarie 2018; traducere).


DUPĂ DESCHIDEREA DIN NOU LA IERUSALIM A BISERICII ÎNVIERII, AMENINȚĂRILE POLITICIENILOR ISRAELIENI PERSISTĂ, SUBMINÂND PERSPECTIVELE DE PACE (articol în engleză din 5 martie 2018; traducere parțială).

.......................

Ne mai amintim, desigur, și de faptul că Regele Iordaniei, Abdullah II, este Protector și Custode al Locurilor Sfinte, potrivit Statu-Quoului de la Locurile Sfinte. El s-a oferit în anul 2016 să restaureze pe propria cheltuială Capela din Biserica Sfântului Mormânt. De asemenea, și Președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, a făcut donație pentru această restaurare :




CAPELA DIN BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS A FOST SFINȚITĂ DUPĂ RESTAURARE (în 22 martie 2017).

CHEIA BISERICII SFÂNTULUI MORMÂNT AL LUI IISUS O DEȚINE UN MUSULMAN PE NUME ADEEB JOUDEH. “ACEASTA ESTE O MARE ONOARE”, A SPUS EL RECENT. PE DE ALTĂ PARTE, EVREII VOR SĂ RECONSTRUIASCĂ AL TREILEA TEMPLU. (Articol publicat în 16 decembrie 2017).






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu