duminică, 11 februarie 2018

IARĂȘI DESPRE CRIMELE DIN NIGERIA, ȘI IARĂȘI DESPRE CELE DIN ROMÂNIA! (Episcopii catolici din Nigeria au cerut ajutor Președintelui Nigeriei, Muhammadu Buhari, în 8 februarie 2018; articol în engleză din 10 februarie 2018; traducere)



de pr.prof. Ion Ciungu





Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, ne spune astfel: „Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale. Iar cel plătit şi cel care nu este păstor, şi ale cărui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind şi lasă oile şi fuge; şi lupul le răpeşte şi le risipeşte. Dar cel plătit fuge, pentru că este plătit şi nu are grijă de oi. Eu sunt păstorul cel bun şi cunosc pe ale Mele şi ale Mele Mă cunosc pe Mine.” Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 10, versetele 11-14).[1]


Mântuitorul lumii, Păstorul Cel Bun, Domnul nostru Iisus Hristos, a lăsat, în Biserica pe care El a întemeiat-o, episcopi, preoți și diaconi, care să fie păstori sufletești pentru oile cele cuvântătoare, adică pentru oameni.


Putem observa că episcopii catolici din Nigeria dau dovadă că sunt păstori buni.







Articolul Nigeria bishops say government can't or won't protect Christians from Fulani terrorists,[2] (Episcopi din Nigeria spun că guvernul din Nigeria nu poate sau nu vrea să-i protejeze pe creștini de teroriștii Fulani), a fost publicat în data de 10 februarie 2018, pe site-ul nondenominațional de știri creștine Christian Today din Londra. Traduc acest articol, introducând subtitluri:





O delegație formată din 11 episcopi catolici cere ajutor Președintelui Nigeriei, pentru a-i proteja pe creștinii atacați de teroriștii travestiți în păstori mahomedani


Episcopii catolici din Nigeria i-au spus președintelui țării Muhammadu Buhari că guvernul lui este `incapabil sau nu vrea` să îi protejeze pe cetățeni de atacurile din partea văcarilor din grupul etnic Fulani.

Ei îi descriu pe păstorii mahomedani care au ucis sute de creștini ca fiind `teroriști travestiți în păstori`, potrivit World Watch Monitor, (according to World Watch Monitor).

Delegația formată din 11 episcopi a înmânat acest mesaj din partea conferinței episcopilor nigerieni. Ei au zis că atacurile acestea `au dus aproape la situația unui război civil în multe părți ale țării`. 


Episcopii catolici din Nigeria au înmânat o declarație Președintelui Muhammadu Buhari criticând răspunsul guvernului față de crimele comise de văcarii fulani.






Masacrarea recentă a cetățenilor neînarmați cauzează șoc, mâhnire adâncă și protest la nivel național




Declarația lor a continuat astfel: `Cetățeni nevinovați din diferite comunități din toată țara sunt atacați în mod brutal iar sursele lor de existență sunt distruse în mod nejustificat și fără preocupare pentru consecințe.


`Bunuri, care valorează miliarde de naira, [naira este moneda în Nigeria; 361 naira =1 dolar; nota traducătorului] incluzând locașuri de cult, școli, spitale și întreprinderi comerciale, sunt incendiate și transformate în cenușă. 


`Suntem încă și mai întristați de masacrarea recentă de către acești teroriști a cetățenilor neînarmați din unele comunități din statele Benue, Adamawa, Kaduna și Taraba care a cauzat șoc, mâhnire adâncă și protest la nivel național.`



Tensiuni foarte vechi între păstori și agricultori iau formă religioasă, căci păstorii sunt mahomedani, iar fermierii sunt în majoritate creștini

Lupta din Centura de Mijloc a Nigeriei reflectă tensiuni foarte vechi între păstorii care au nevoie de pășuni și de apă pentru cirezile lor, și agricultorii care sunt în competiție cu ei pentru aceleași resurse. Faptul că văcarii fulani sunt mahomedani iar fermierii sunt în cea mai mare parte creștini a contribuit la dimensiunea religioasă a conflictului.


Sunt necesare soluții cu privire la pășuni, în tandem cu ajutorarea agricultorilor

Episcopii l-au îndemnat pe președinte să adopte soluții cu privire la pășuni – deja în vigoare în unele state – în tandem cu planuri de a-i ajuta pe agricultori.


Tinerii ajung în mâinile traficanților de oameni

Ei au avertizat că eșecul guvernului de a aborda în mod adecvat probleme ca sărăcia, șomajul și violența, i-a dus pe unii tineri în situația de a se pune la dispoziția traficanților de oameni.


Milițiile fulani primesc armament și finanțare din exterior

În lunile recente milițiile fulani au fost înarmate cu puști mitraliere kalașnikov AK 47 și alte tipuri de armament, acest fapt sugerând că ele primesc finanțare externă, zice World Watch Monitor.


Președintele Buhari spune că se lucrează pentru o rezolvare permanetă a conflictelor și a violenței din Nigeria

Buhari a pus pe Twitter, după întâlnirea lui cu episcopii, următorul text: `Astăzi m-am întâlnit cu Conferința Episcopilor Catolici din Nigeria (CBCN), condusă de Arhiepiscopul Ignatius Kaigama. A fost o oportunitate binevenită pentru ca eu să explic în detaliu ce facem în această perioadă în calitate de Guvern pentru a aduce o rezolvare permanentă la conflictele dintre văcari și fermieri și la violența din toată Nigeria.`

..............................................................................................................

Aici am încheiat de tradus articolul respectiv.

Observăm că peste 60.000 de oameni au fost omorâți în Nigeria începând din anul 2001, numai în conflictele cauzate de păstori.[3]

Să ne amintim că în România medicii români care fac avorturi omoară zilnic 236 de copii.[4]  Deci, într-un an se omoară 236 înmulțit cu 30 și înmulțit cu 12, egal 84.960 copii. Din anul 2001 până în 2018, deci în 17 ani au fost omorâți 84.960 înmulțit cu 17, egal 1.444.320 de copii.

Unde sunt teroriștii mai periculoși?

Unde sunt păcate strigătoare la Cer mai multe?

Unde este nevoie mai mare ca predicatorii creștini și episcopii să se adreseze președintelui țării și guvernului pentru a se rezolva violența criminală?

....................

Să ne amintim și de următoarele articole:

COPII UCIȘI, FEMEI UCISE, IAR PĂRȚILE LOR INTIME AU FOST ELIMINATE [Cel puțin 50 de persoane și-au pierdut viețile de Anul Nou (2018) în statul Benue, Nigeria, din cauza atacurilor contra creștinilor. Poate că am vrea să zicem că ucigașii aceia nigerieni sunt înapoiați și sălbatici; dar înaintații și cultivații medici români ucid mult mai mulți copii prin avort.], publicat în data de 7 ianuarie 2018.

PROIECT DE LEGE CARE INTERZICE AVORTUL (în SUA). (a. Proiect de Lege care interzice avortul în SUA ; b. Avorturile în România), publicat în data de 22 ianuarie 2017.








[1] Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 10, versetele 11-14, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=10
[3] World Watch Monitor, 5 Things to know about violence in Nigeria’s Middle Belt, September 11 2017, https://www.worldwatchmonitor.org/background/5-things-to-know-about-the-violence-in-nigerias-middle-belt/

[4] Delia Chilianu, Avorturile ne omoară! Româncele fac zece întreruperi de sarcină pe oră, LIBERTATEA.RO, 26 martie 2015, https://www.libertatea.ro/stiri/stiri-interne/avorturile-ne-omoara-romancele-fac-zece-intreruperi-de-sarcina-pe-ora-1131528


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 23 aprilie este ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII și, de asemenea, este ZIUA BIBLIOTECARULUI DIN ROMÂNIA, după cum ne anunță doamna Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu. Îi mulțumim frumos doamnei Monica pentru că ne informează, dar îi mulțumim și pentru articolul PUTEREA CĂRȚILOR, în care ne amintește, în mod foarte potrivit, despre Cartea Cărților, adică BIBLIA. Din Biblie face parte NOUL TESTAMENT, care este "cea mai bună carte care a fost vreodată sau care va fi vreodată cunoscută în lume", după cum a spus scriitorul englez Charles Dickens. De asemenea, articolul PUTEREA CĂRȚILOR ne amintește că în România SFÂNTUL IOAN IACOB HOZEVITUL este considerat PROTECTORUL BIBLIOTECARILOR. Cu ocazia zilei de azi, se cuvine să zicem și noi o rugăciune pentru toate persoanele din România care lucrează în biblioteci, ca Dumnezeu să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire. De asemenea, se cuvine să zicem o rugăciune pentru persoanele care au lucrat în biblioteci, iar acum sunt în lumea de dincolo. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Pururea Fecioara Maria, și pentru rugăciunile Sfântului Ioan Iacob, ai milă și ocrotește toate persoanele care au lucrat și lucrează în biblioteci! Amin! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu         https://www.facebook.com/photo/?fbid=2926543627486128&set=a.711891222284724   Puterea cărților ...