sâmbătă, 13 ianuarie 2018

ÎN FIECARE ZI, ȘASE FEMEI CREȘTINE SUNT VIOLATE, HĂRȚUITE SEXUAL SAU FORȚATE SĂ SE CĂSĂTOREASCĂ ( articol în engleză, din 10 ian. 2018; traducere)

de pr.prof. Ion Ciungu


Sensibilitatea divină a lui Iisus față de femeile nedreptățite o putem vedea din cazul cu femeia care urma să fie ucisă cu pietre pentru că a comis adulter, ca și când bărbații n-ar fi fost implicați. Fiind adusă spre judecare și acuzată de bărbați în fața lui Iisus, Iisus le-a zis:
”Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei. Iarăşi plecându-Se, scria pe pământ. Iar ei auzind aceasta şi mustraţi fiind de cuget, ieşeau unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni şi până la cel din urmă, şi a rămas Iisus singur şi femeia, stând în mijloc. Şi ridicându-Se Iisus şi nevăzând pe nimeni decât pe femeie, i-a zis: Femeie, unde sunt pârâşii tăi? Nu te-a osândit nici unul? Iar ea a zis: Nici unul, Doamne. Şi Iisus i-a zis: Nu te osândesc nici Eu. Mergi; de acum să nu mai păcătuieşti.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, cap. 8, versetele 7-11).[1]



‘Double persecution’: The untold plight of Christian women worldwide”, (`Dublă persecuție`: Nespusa situație grea a femeilor creștine din toată lumea), este un articol care a fost publicat în 10 ianuarie 2018 pe site-ul agenției de știri americane Religion News Service, de Roxanne Stone.[2]


„America trece în prezent printr-o reglare de conturi cu privire la violența și hărțuirea suferite de persoanele de genul feminin. Nenumărate femei au început să vorbească liber și fără frică despre abuzul pe care l-au suferit din partea bărbaților puternici, iar mișcarea #metoo a declanșat o conștientizare a unei probleme răspândite care adeseori a trecut nesemnalată sau a fost ignorată intenționat. După cum a declarat Oprah Winfrey în cuvântarea sa cu ocazia premiului care i s-a acordat de către Golden Globes, « o nouă zi este la orizont », « a new day is on the horizon. »” .


„Dar în timp ce America e posibil să arate semne de speranță în această arie, situația pentru zeci de milioane de femei creștine la nivel mondial rămâne sumbră și adeseori tragică.”


„Potrivit unui nou raport new report din partea Open Doors USA, o organizație de supraveghere care monitorizează persecuția religioasă la nivel mondial, femeile creștine adeseori se confruntă cu o « persecuție dublă » datorită credinței lor și genului lor. În fiecare zi, șase femei creștine, după cum se semnalează, sunt violate, hărțuite sexual sau forțate să se căsătorească sub amenințarea execuției datorită credinței lor. Open Doors a documentat mai mult de 2.200 de astfel de incidente.”


„Soarta grea a femeilor creștine este o criză la nivel mondial care a trecut nevăzută prea mult timp. Am vorbit cu directorul general de la Open Doors, David Curry, despre această problemă și despre modul în care reglarea de conturi sub forma mișcării #metoo din America se poate răspândi la femeile din toată lumea.”


Urmează un interviu din care observăm situația grea a femeilor la nivel mondial, în special în țări unde au de a face cu islamiști extremiști și cu hinduși extremiști.


  Traduc în continuare ultimul răspuns dat de David Curry:

“Uneori se pare că lumea își bate joc de valorile creștine, dar apoi se ivește o conversație ca aceasta și aproape că se pare că ceea ce vor în realitate oamenii nu este altceva decât bărbați care manifestă în viața lor valorile lui Hristos. Care nu privesc femeile ca pe niște obiecte, ci le tratează ca pe ființe egale printre copiii lui Dumnezeu. Învățăturile lui Iisus sunt singurele în marile religii ale lumii care privesc femeile ca fiind egale cu bărbații, așa că bărbații creștini se cuvine să vadă maltratarea femeilor ca fiind în contradicție directă cu Iisus Însuși.”

„Noi ar trebui să primim situația aceasta ca pe un atac personal atunci când femeile sunt exploatate și agresate. Și noi, ca bărbați, ar tebui să lucrăm spre o lume care refuză astfel să dezumanizeze femeile.”

..............................................................................................................

 Să ne amintim că la originea abuzurilor sexuale este, de fapt, păcatul. Iar la originea păcatului este Diavolul.

 Mai putem (re)vedea un articol asemănător:
..................................................................................................
,,Născătoare de Dumnezeu Fecioară, bucură-te! Ceea ce ești plină de har, Marie, Domnul este cu Tine. Binecuvântată ești Tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui Tău, că L-ai născut pe Iisus, Mântuitorul sufletelor noastre.
Prea Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, te rugăm frumos, roagă-te și pentru noi păcătoșii, acum, și-n ora morții noastre ! Amin !”




[1] Sfânta Evanghelie după Ioan, cap. 8, versetele 7-11, https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=8
[2] Roxanne Stone, ‘Double persecution’: The untold plight of Christian women worldwide, Religion News Service, January 10, 2018, http://religionnews.com/2018/01/10/double-persecution-the-untold-plight-of-christian-women-worldwide/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu